11. února 2019  11:16 Česká republika sice dosáhla pokroku v boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu, úřady by však měly zaujmout iniciativnější přístup k vyšetřování takové kriminality. Uvedl to v pondělí ve své zprávě Výbor expertů pro hodnocení opatření proti praní špinavých peněz a financování terorismu (MONEYVAL), který je monitorovacím orgánem Rady Evropy.

„Ačkoli legislativní reformy a zvýšené úsilí při vyšetřování praní špinavých peněz představují jasný krok vpřed, měly by české orgány činné v trestním řízení iniciativně využívat více příležitostí k vyšetřování,“ píše se ve zprávě.

Cifršpioni zajistili rekordní částku, jedná se o více než sedm miliard

K praní špinavých peněz v České republice dochází převážně v důsledku daňové kriminality, korupce a podvodů, a to mimo jiné internetových a dotačních. Pravděpodobnost výskytu financování terorismu v ČR nadále zůstává nízká, upozorňuje zpráva.

Výbor konstatuje, že české úřady provedly transparentní a realistickou analýzu rizik, kterým země v souvislosti s praním špinavých peněz a financováním terorismu čelí. Dodává však, že některé aspekty, například využívání fiktivních podnikatelských aktivit či rizika spojená s organizovaným zločinem, vyžadují další rozbor.

MONEYVAL ve zprávě chválí české úřady za spolupráci se zahraničními kolegy. „České úřady jsou aktivní v souvislosti se zahraničními žádostmi, včetně těch, které se týkají zabavování a zmrazování majetku. Zpětná vazba získaná od jiných jurisdikcí byla převážně příznivá z hlediska vzájemné právní pomoci,“ píše výbor.

Banky působící v ČR jsou podle zprávy patřičně obeznámeny s riziky spojenými s praním špinavých peněz a financováním terorismu. V dalších finančních institucích je však povědomí o těchto rizicích nižší. Česká národní banka (ČNB) má podle zprávy dobrý mechanismus k zajištění toho, aby se vlastníky či manažery finančních institucí nestali zločinci. Autoři: iDNES.cz, ČTK

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rada-evropy-terorismus-prani-spinavych-penez-vysetrovani.A190211_103100_zahranicni_dtt